Az ön IP címe:   3.210.201.170       
 
   • Renszergazda szolgáltatás
     • Adatok védelme
       • Laptopok védelme
         • Hálózatok biztonsága
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         • Telefonáljon ingyen
       • Szoftverek ingyen
     • Windows vagy Linux
  • Google optimalizálás
Sebességmérő
  START
ADATVÉDELEM
HÁLÓZATVÉDELEM
   Routerek és Tűzfalak
   Wi-Fi
HARDVEREK
SZOFTVEREK
HONLAPOK

Frissítve: 2011.06.03.
/   HÁLÓZATVÉDELEM   

Hálózatvédelem - hálózat építés

A hálózat építés (és a hálózat biztonságának megteremtése) esetén a nem gyakorlott felhasználónak (megrendelőnek) igen nehéz dolga van !
A műszaki világban az egyik aranyszabály valahogy így hangzik: a műszaki feladatot a szükségesen elégséges eszközök segítségével kell megoldani, természetesen valamennyi tartalék beépítésével. Lefordítva ez azt jelenti, hogy ha például liftet építünk személyek számára, és a liftet úgy tervezzük, hogy abban 30kg-os emberek fognak utazni, akkor a lift olcsó lesz, de csúnyán alulméreteztük és csak idő kérdése hogy mikor fog összedőlni az átlagosan 90 kg-os személyek alatt. Ha viszont 300 kg-os személyekre tervezzük, a lift ki fog bírni mindent, de magas lesz a gyártási és az üzemeltetési költsége is. Az informatika világában is igaz ez. Sajnos ennek ellenére a beszállítók olyan termékekkel is ajánlkoznak melyek messze felül, vagy alulmúlják az igényeket. Ezen hibák kiküszöböléséhez kell a jó rendszergazda.

Számítógép hálózat alatt a több gépből álló, összekapcsolt rendszert értjük.

Az internet korában, amint (akár egy darab) gépünkkel és egy mobil internet egység segítségével csatlakozunk az internetre máris egy hálózat részévé válunk. Tehát egyre kevésbé beszélhetünk lokális gépekről, hiszen a számítógépek egyre nagyobb hányada van kapcsolatban folyamatosan az internettel. Így a számítógépek jelentős hányada része egy hálózatnak.

A hálózatba kapcsolat gépek működését egyre komolyabban kell szabályozni, biztonsági okok miatt, és a hálózat kapacitásának esetleges túlzott kihasználása miatt. Természetesen az egygépes otthon használt rendszer esetében a szabályok jóval lazábbak, mint egy negyven gépből álló vállalati hálózatnál. Fontos az, hogy a feladatokat, problémákat a fontosságuknak megfelelően kell kezelni, az adott problémára lehetőleg a szükségesen elégséges megoldásokat kell biztosítani. Mit értek ez alatt? Egy otthon kiépített internet eléréshez tökéletesen megfelel egy alap router a saját tűzfalával, a számítógépen pedig ingyenes vírus és spyware keresővel. Ugyanez egy nagyobb hálózattal rendelkező cégnél már kevés, ott célszerű alkalmazni komolyabb router-t mellyel akár a ki, és bejövő forgalmat is lehet monitorozni, és a gépeket is el kell látni jól menedzselhető vírusirtóval. Nagyobb hálózatnál fontos, hogy a gépek rendelkezésre állása minél nagyobb legyen és ehhez komolyabb rendszert kell építeni.