Az ön IP címe:   3.210.201.170       
 
   • Renszergazda szolgáltatás
     • Adatok védelme
       • Laptopok védelme
         • Hálózatok biztonsága
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         • Telefonáljon ingyen
       • Szoftverek ingyen
     • Windows vagy Linux
  • Google optimalizálás
Sebességmérő
  START
ADATVÉDELEM
   Adatok a belső hálózaton
   Adatok laptopokon
   NET-en tárolt adatok
HÁLÓZATVÉDELEM
HARDVEREK
SZOFTVEREK
HONLAPOK

Frissítve: 2011.06.03.
/   ADATVÉDELEM   /   Adatok laptopokon   

Laptopon és külső adathordozókon tárolt adatok biztonsága

Az adatok védelme szempontjából a laptopok mellé sorolom még az egyéb olyan eszközöket is melyeken adatokat lehet tárolni (pendrive-ok, külső wihnchester-ek).

A hordozható eszközökön tárolt adatok az alábbi veszélynek vannak kitéve:
1) az eszköz elvesztése vagy lopás esetén az adatok illetéktelen kézbe kerülhetnek
2) a hordozható eszközök jobban ki vannak téve a mechanikus sérülés (ütés) veszélyének, mely az adathordozó meghibásodásához vezethet, és így az adatok nem nyerhetők vissza róla


1) Az eszközök elvesztése (vagy ellopása) esetén a rajta tárolt adatok illetéktelen kezekbe való jutását kell megakadályozni.


Laptopok
Sokan ezt az eszközt használják elsődleges adattárolás céljára (esetleg készítenek róla időnként biztonsági mentést). Azzal, hogy a laptop operációs rendszere jelszóval védett, még nem biztos, hogy a tárolt adatok biztonságban vannak. Vannak kiskapuk, melyeken keresztül jó eséllyel hozzá lehet férni a rendszerhez és az ott tárolt adatokhoz.

Milyen megoldás lehetséges?
Vannak titkosító szoftverek, melyekkel a tárolt adatokat lehet titkosítani, vagy akár a teljes operációs rendszert. Többek között ilyen szoftver a TrueCrypt (ingyenes szoftver) is. Ennek segítségével a laptopon létrehozható egy úgynevezett 'konténer', egy fix méretű terület, melyet titkosít a TrueCrypt. Hozzáférés csak jelszóval lehetséges, ami a TrueCrypt ajánlása szerint minimum 20 karakter kell hogy legyen. A titkosítás és egy bonyolult jelszó rendesen feladja a leckét annak, aki hozzá szeretne jutni az ott tárolt adatokhoz. A jelszóra itt is az érvényes szabályokat kell alkalmazni, azaz ne tároljuk a gép mellett, a személyes adatainkból, hobbinkból (saját név vagy focicsapat stb.) ne lehessen kikövetkeztetni. A TrueCrypt továbbá lehetőséget biztosít arra, hogy a teljes operációs rendszert titkosítsa a felhasználó. Így a gép indítása után még az operációs rendszer betöltése előtt kéri a gép a jelszót. Ebben az esetben a teljes winchester titkosított, tehát ha elfelejtettük jelszavunkat, és nincs mentés az adatokról akkor csak reménykedhetünk, hogy a következő éjszakán megálmodjuk a helyes jelszót.

Tehát laptopokra a védelem szempontjából a helyes eljárás:
Titkosított mappa a laptopon a dokumentumok részére, esetleg a teljes operációs rendszer titkosítása. A biztonság teljessé tétele érdekében pedig készítsünk rendszeresen mentést külső eszközre, melyet biztonságos helyen tárolunk.


2) Mechanikus sérülés által az adathordozó megsérül, és nem lehet visszanyerni belőle az adatokat.

Ebben az esetben legalább biztosak lehetünk, hogy az adatok nem kerültek illetéktelen kezekbe. Az adatokra viszont szükség van. Hogyan lehet visszanyerni az adatokat?
A hagyományos winchester-ek esetén, ha az operációs rendszer nem indul még lehet, hogy a winchester-t egy másik gépbe áttéve az adatokat talán meg tudjuk szerezni de az is lehet, hogy nem. Ilyenkor még súlyos százezrekért, vagy milliókért erre specializálódott cég kibányássza az adatokat, ha megéri a felhasználónak. Ezt el lehet kerülni a rendszeres adatmentéssel! (ugye mindig az adatmentésnél kötünk ki!)


Egyéb adathordozók védelme (pendrive, külső winchester stb.)

Ebbe a témakörbe sorolom a külső adathordozókat is, mint a pendrive-ok, külső winchester-ek stb. Ezeket, amennyiben fontos szintén a TrueCrypt -el lehet titkosítani. Ha az itt tárolt adatoknak nincs mentése egyéb helyen, akkor arról érdemes mielőbb gondoskodni !